2 Ocak 2010 Cumartesi

ALONSO MU? FERRARİ Mİ?


Başlıktan da tahmin edileceği gibi, ne demeye çalıştığımı büyük ihtimalle anlamadınız(zaten ben de marjinal olsun diye öyle bi başlık koyduydum evet). Bilindiği gibi biricik çifte kupalı şampiyonumuz Fernando Alonso, uzun bir süre önce iki senedir sürdüğü hurda sayılabilecek Renault aracını sürmekten sıkıldı ve Ferrari' yle yarışmak için imza attı. Attı da niye attı? Sadece şampiyonluklar kazanmak için mi yoksa Ferrari' de yeni bir Schumacher efsanesi olmak için mi? Kendi ismimi daha öne çıkacak yoksa "Ferrari' nin herhangi bir pilotu" olarak mı yaşayacak? Daha iyi bir araçta kariyerini devam ettirmek için mi yoksa gitmek zorunda olduğu için mi? Ferrari' ye geldiğinde bu adam ne yapacak? Kimi gibi mütevazı bir şekilde sadece aracını mı sürecek yoksa takımda üstünlüğü ele geçirmek için akıl oyunlarına mı başvuracak? Bu soruları sıralarsak işin içinden çıkamayız. O yüzden hadi biraz Alonso ve Ferrari hakkında konuşmaya başlayalım.

En son şampiyonluğunun ardından 3 sene geçti Alonso' nun. Her ne kadar ondan sonra bir türlü şampiyonluğa ulaşamasa da, aslında kendini geliştirme açısından çok yol katetti(zaten bunu her fırsatta dile getirme rahatlığına da sahip). Kötü bir araçla iki sene boyunca yarışmak zorunda kaldı ve takdir edersiniz ki Ferrari' ye başarıya ve şampiyonluğa aç bir şekilde geliyor. Bu, onun için bir artıdır diyebiliriz. Tabi uzun bir süre orta sıralar için savaşmanın dezavantajları da var. Uzun zamandır bir yarış galibiyeti, bir podyum, bir heyecanlı mücadelenin için de göremedik kendisini ve bu, onun yarış kazanma dürtülerini törpülemiş olmalı. Bu çok normal. Uzun süre yarış kazanamazsanız, yarış kazanmak için yapmanız gerekenleri unutmaya başlarsınız. Alonso' da belki önümüzdeki sezonun ilk yarışlarında bu sorundan muzdarip olabilir, ama daha sonra bunu aşması çokta zor değil.

Konuşulması gereken en pimpirikli konu ise Alonso' nun Ferrari' deki statüsünün tam olarak nerede olacağı. Bilindiği gibi, 2 sene önce pek yürümeyen bir McLaren-Alonso birlikteliği vardı ve katı kuralları olan McLaren, daha fazla ilgi isteyen Alonso' yu kabullenemedi. Alonso' da, McLaren' den gördüğü (ya da göremediği dersek daha doğru olur) muameleyi kendine yediremedi. Bu konuda tartışmalar sürüyor tabi. Kimi Alonso, kimi ise McLaren haklı diyor fakat bu konuya şimdi girmeyeceğim. Fakat Ferrari daha açık bir takım. McLaren gibi sıkı bir disiplin içerisinde değiller ve Schumacher dönemindeki 1.pilot-2.pilot ayrımını da elbette herkes biliyor. Fakat Schumacher gittikten sonra takım pilotlar arasında eşit mücadele edilmesine döndü ve 3 sene boyunca böyle devam etti. Alonso geldiğinde de aynı şey devam edebilir mi? Büyük ihtimal öyle olacak çünkü yanında bu sefer Grosjean ve Piquet gibi ezip geçebileceği bir pilot yok. Felipe Massa gerçekten dişli bir pilot ve Alonso onu yense dahi, ona ağır bir üstünlük kurması çok ufak bir ihtimal. Alonso, 2010' da Massa' dan daha iyi bir performans sergileyecektir belki bana göre ama takımdan alacağı ilgi en fazla Massa'nınki kadar olacaktır.


İlk sene için bir şampiyonluk? Raikkonen ilk senesinde, mucizevi bir şekilde de olsa bunu başarmıştı. Alonso' da gayet başarabilir. Başaramayadabilir. Ama takımla olan iletişimi mutlaka çok iyi olacaktır. Sonuçta iki tarafta da bir Akdeniz sıcakkanlılığı var ve uyum sorunu, belki de sorun edilebilecek en son şey. Hatta Alonso' nun italyancası olduğunu da hatırlıyorum. Kısacası Ferrari, onun kariyerini sonlandırmak için ideal bir takım Alonso için. Ama işler böyle güzel de gitmeyebilir. Araca ve takıma alışma sürecinde Massa ipleri eline alıp bırakmayabilir. Alonso için ilk sene kabus gibi gidebilir. Çifte Dünya şampiyonu, bu sefer hünerlerini sergileyip herkese kendini hayran bırakabilecek mi yoksa McLaren' deki gibi bavulunu toplayıp gidecek yeni bir takım mı arayacak? Gerisi size kalmış...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.